Am invatat de la mama mai multe decat de la un milionar

nu am intalnit om de la care sa nu am ce invata

 

Am citit multe cărţi şi articole de dezvoltare personală… Am vizionat clipuri şi am ascultat CD-uri ale oamenilor din industria dezvoltării personale.

Ei vin şi spun, nu toţi dar mulţi dintre ei, că dacă vrei să ajungi să câştigi mai mulţi bani lunar sau anual, ar trebui să iei lecţii de la un… MILIONAR.

Ei sunt de părere că doar un milionar (sau miliardar) te poate învăţa cum să faci bani, restul oamenilor “vorbesc şi ei să nu adoarmă” (vorbă populară).

Eu vin şi îţi spun că pe “testat şi măsurat”, mama, un om modest şi nu milionar, de multe ori a influenţat în bine viaţa mea financiară.

În primul rând, ea are abilităţi organizatorice extraordinare. Şi nu spun asta ca să o laud, că na e mama… o spun ca să-ţi demonstrez ţie cu experienţa mea de viaţă că şi de la un om modest poţi învăţa o mulţime de lucruri ce îţi pot influenţa viaţa financiară în bine.

Ceea ce spun oamenii de dezvoltare personală, cum că ar trebui să iei în calcul doar sfaturile, tehnicile, metodele celor care fac deja bani, mie mi se pare ceva inflexibil.

Eu una, prefer mai degrabă să fiu flexibilă, adică să acord o anumită importanţă lecţiilor bogaţilor, dar în acelaşi timp, vreau să iau tot ce e mai bun şi de la oamenii de rând (cei din clasa de mijloc sau chiar cei din clasa inferioară).

Şi îţi recomand cu toată inima să faci şi tu la fel. Îţi recomand să fii flexibil.

Aceeaşi importanţă pe care o acorzi bogaţilor, acordă-le-o şi oamenilor săraci. Nu face diferenţa între ei. Niciodată.

Dacă în faţa ta se află un om care nu face mulţi bani, iar tu alegi să-ţi spui în sinea ta:

“- N-am să fiu prea atent la ce spune omul din faţa mea.”

sau…

“- Mai bine să mă prefac că îl ascult, dar eu să mă gândesc la ale mele.”

sau poate…

“- Cel mai bine ar fi să nu stau de vorbă cu el, ar fi mai bine să plec. Ce să mă-nveţe ăsta care nu învârte banii cu lopata? Prefer să stau de vorbă cu oamenii care ştiu să-i învârtă.

ATENŢIE! Dacă gândeşti aşa, vei pierde lucruri extrem de valoroase.

Da… vei pierde lucruri foarte valoroase dacă nu îi acorzi şansa acelui om să vorbească, iar tu în acest timp să fii 100% prezent în conversaţie.

Bun… să revenim la povestea pe care vreau să ţi-o spun astăzi!

Când mama mea a renunţat la un job într-o companie din cauza stresului şi din cauză că şi-a dat seama că jobul respectiv nu-i făcea bine, eu am decis să o ţin pe lângă mine. I-am propus să-mi fie colaborator în jobul pe care eu îl practicam (specialist în marketing), job care uneori devenea copleşitor pentru mine.

Din momentul în care eu şi mama am început să colaborăm, am reuşit să mă organizez mai bine în ceea ce priveşte toate proiectele de care mă ocupam la vremea respectivă.

Mai mult, ideile ei erau geniale pentru proiectele mele, aşa că am ales să le implementez, deşi ea era încă o începătoare în ceea ce priveşte domeniul marketingului.

Ce rezultat am avut în urma aplicării ideilor ei şi a organizării ei eficiente?

Rezultatul a fost că organizarea şi ideile ei mi-au crescut suma de bani pe care o încasam la fiecare sfârşit de lună.

Nu am să dau cifre, dar pot să-ţi spun că suma de bani se dublase lejer şi asta doar în câteva luni de colaborare cu mama.

De curând, tot ea, m-a ajutat să-mi creez un plan de dezvoltare a independenţei financiare, deşi ea nu e vreun om de dezvoltare personală (dar îţi mărturisesc că se autoeducă ÎN FIECARE ZI).

Tot ce pot să-ţi spun e că am realizat un plan de dezvoltare a independenţei financiare mult mai bun decât dacă aş fi ascultat un CD care să mă-nveţe cum să fac asta.

Sigur că, în mare parte, munca şi ideile au fost ale mele, dar ce m-aş fi făcut fără ghidajul şi spiritul ei organizatoric?

Şi atunci, de ce să aruncăm bani în neştire pe programele şi produsele de dezvoltare personală, iar în acelaşi timp, alegem să ignorăm resursele preţioase din jurul nostru care sunt oamenii?

Nu vreau să desfiinţez industria dezvoltării personale, ci mai degrabă vreau să-i mulţumesc pentru că transformă oameni zilnic într-o mai bună variantă a lor.

Dar hai gândeşte-te, ce s-ar întâmpla dacă resursele obţinute de pe urma produselor de dezvoltare personală, le-ai combina cu resursele valoroase obţinute de la oameni?

Deschide, te rog, mai bine ochii… şi vezi ce comori există în jurul tău! Comorile sunt oamenii.

Deschide ochii (repet), ciuleşte urechile, ascute-ţi simţurile. Fii 100% prezent într-o conversaţie şi ai să vezi cât de multe lucruri importante şi valoroase pentru tine poţi învăţa de la oameni. ORICE FEL DE OAMENI!

Te invit să stai de vorbă cu bunica ta, cu fratele tău, cu unchiul, cu mătuşa, cu copiii tăi (mai ales cu copiii tăi), cu părinţii, cu prietenii tăi, cu clienţii, cu partenerii tăi ş.a.m.d. Şi vezi ce lucruri minunate desprinzi din conversaţiile cu ei.

Dar stai de vorbă cu ei fiind cu totul prezent! Şi pune preţ pe ei!

Am un prieten care, la fel, “nu învârte banii cu lopata”, dar ştii ce face? Are un secret, pe care eu l-am observat la el şi pe care vreau să ţi-l spun şi ţie.

Secretul lui este…

… el pune PREŢ pe relaţia cu fiecare om care trece prin viaţa lui.

Este dornic să ajute, să contribuie la lumea în care trăieşte. Dacă un om vine să-i ceară ajutorul, prioritatea lui nr 1 devine să-l ajute pe acel om să iasă din impas.

El e dispus să-şi pună toate resursele pe care le are la treabă.

De curând, a transformat un client de-al său care era nervos, dificil, irascibil şi care îşi vărsa nervii pe el… l-a transformat într-un… ce crezi? Prieten… Într-un prieten dispus să-l recomande mai departe în cercul său de prieteni şi cunoştinţe (dar asta e o altă poveste pe care am să o relatez în următoarele mele articole).

Ce rezultate obţine acest prieten al meu din tot ajutorul pe care îl oferă?

Păi obţine aşa:

Prieteni, colaboratori, parteneri, clienţi, vânzări şi… şi?… bani.

Cum? Simplu.

Prin simplul fapt că el ajută un om, doi, trei, aceştia simt să ofere şi ei ceva înapoi binefăcătorului lor.

Da. M-am prins: chiar funcţionează Legea Reciprocităţii.

Şi de obicei omul ajutat de el îi oferă la rândul lui sfaturi şi cunoştinţe valoroase, îi recomandă serviciile lui şi altor oameni, mai apelează din când în când la el pentru încă un proiect etc.

Ce înseamnă toate astea?

Înseamnă că datorită acestui secret, acest prieten al meu ştie cum să câştige nişte bani (sau poate chiar alte lucruri mai valoroase decât banii)… Şi crede-mă, nu e milionar, nu e lider sau cine ştie ce guru de dezvoltare personală, nu e coach, nu e trainer, nu e specialist sau mai ştiu eu ce…

Spune-mi acum, cu acest secret pe care l-am învăţat de la el plus secretele luate de la mama mea, crezi că voi fi capabilă să fac bani, dacă eu aplic aceste secrete pe o perioadă de timp mai lungă?

Eu cred că da. Sunt sigură că DA.

Deja am făcut nişte bani (îţi spuneam că sumele s-au dublat), şi asta doar pentru că am zis DA unui om ca mama.

Am zis: “Da! Acest om (mama) este o enciclopedie de idei valoroase, de la care am multe de învăţat, chiar dacă (momentan) nu învârte banii cu lopata.”.

Tot ce a trebuit să fac eu a fost să fiu flexibilă şi să deschid bine ochii la cei din jurul meu.

Aşadar, închei şi nu te mai plictisesc… închei cu morala acestui articol:

Fii 100% prezent în conversaţia cu fiecare om care îţi trece prin faţă. Preia de la acel om tot ce are el mai bun şi mai valoros să-ţi ofere. Pentru că POŢI învăţa de la oameni infinit de multe lucruri valoroase, pe care apoi le poţi aplica în viaţa ta.

Îmbină lucrurile învăţate din cărţi, CD-uri, traininguri şi seminarii (care şi ele sunt extrem de valoroase) cu secretele preţioase absorbite de la oamenii din jurul tău şi… TRANSFORMĂ-TE nu într-o variantă a ta mai bună, ci în CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ A TA! 

Iuliana cu drag 🙂

Comments

comments