Nu-ti fie teama sa fii minunat!

Nu e niciodata prea tarziu sa inveti noi abilitati si sa te dezvolti personal. Daca inca stai pe ganduri  cu privire la “daca sa ma dezvolt personal sau nu?” ei bine, afla ca dezvoltarea personala te poate ajuta sa-ti atingi mai usor obiectivele setate in viata si de asemenea, te poate ajuta sa-ti indeplinesti MISIUNEA pentru care ai fost trimis aici.

Cat de importanta este dezvoltarea personala?

Vreau sa afli si tu ca dezvoltarea personala este un proces in care te angajezi pe viata. Este un proces care dureaza foarte mult. Toata viata.

Daca vrei sa vezi schimbari semnificative in viata ta e esential sa te angajezi chiar de acum in acest proces! Da. Ai auzit bine: daca vrei sa vezi schimbari drastice in viata ta e timpul sa pui osul la treaba. E momentul sa-ti faci timp pentru dezvoltarea ta personala.

De altfel, cum sa-ti setezi obiective daca nu-ti faci timp pentru dezvoltarea ta personala? Stiai ca dezvoltarea personala te invata nu doar cum sa-ti setezi obiective, ci si cum sa le indeplinesti mai usor?

Iata cateva obiective pe care ai putea sa ti le setezi pentru tine chiar acum:

  1. Sa petrec 10 ore pe saptamana timp de calitate cu familia.
  2. Sa fac minim 3 lucruri care imi place.
  3. Sa fiu cu 10% mai eficient la serviciu decat saptamana trecuta.
  4. Sa investesc 100 ore in fiecare luna pentru educatia mea.

Dupa cum ai observat mai sus, obiectivele trebuie sa fie cat mai specifice pentru ca tu sa le poti indeplini cu usurinta. Cand ai totul clar in minte, cand stii CLAR ce trebuie sa faci, iti va fi mult mai usor sa treci la actiune. Vei actiona mai rapid si mai eficient!

Timpul nu trebuie sa fie o problema pentru tine!

De ce spun ca “timpul nu trebuie sa fie o problema”? Pentru ca majoritatea oamenilor, cand vine vorba sa se dezvolte personal, acestia dau vina pe timp.

“Dar nu am timp” ar putea spune. “Nu am timp, am o multime de lucruri de facut, am o casa de intretinut, am un copil de crescut, am un sot careia trebuie sa ii dau atentie, am un serviciu la care trebuie sa fiu prezent, am un sef care imi sufla in ceafa, am de toate, mai putin timp pentru dezvoltarea mea personala.”

Si te blochezi. Si nu mai stii ce sa faci. Si nu mai stii incotro s-o apuci. Ai vrea sa ai obiective dar nu poti.

Acum, ca ti-am vorbit despre obiective e timpul sa trecem putin si prin lectia managementului timpului. Ca sa treci printr-un proces de dezvoltare personala spuneam ca ai nevoie de timp.

“Dar cum sa investesc in dezvoltarea mea personala, daca nu stiu sa-mi gestionez timpul?” ai putea gandi.

“Cunosc enorm de multi oameni care pare ca au timp de orice, au timp pentru a face tot ceea ce si-au propus sa faca, dar eu nu ma numar printre ei.”

Da da, astea sunt gandurile tale, nu sunt ale mele. Sau… hai sa fiu sincera, recunosc, si eu am avut perioade in viata cand am gandit la randul meu asa. Altfel de unde as mai stii care ar putea fi slabiciunile tale? Le recunosc, au fost si in mine candva.

Intrebarea se pune: ce fac acesti oameni care pare ca au timp de aproape orice isi propun? Pai hai sa-ti dezvalui micul secret al lor: stiu cum sa-si gestioneze timpul. Au abilitati de gestionare a timpului.

Nu s-au imprietenit cu timpul. Nu au vreo pila la acest asa zis “dusman” al nostru. Ci doar stiu ce sa faca si cum sa faca pentru a face timpul sa lucreze pentru ei.

Sa stii cum sa-ti gestionezi timpul necesita practica indelungata!

Sa stii cum sa-ti gestionezi timpul nu se invata de azi pe maine. Sau citesti un singur articol despre managementul timpului si gata: acum stii totul! Ai timp de orice acum. E nevoie de luni intregi, ani as putea spune de practica neintrerupta. Nu faci un to-do list pentru ziua de azi, o urmezi ca la carte si te declari stapanul timpului. E esential sa stii cum sa jonglezi cu acel to-do list nu doar sa-l indeplinesti cu succes pe tot.

Trebuie sa stii cum sa prioritizezi si cum sa te organizezi eficient. E treaba de organizare, exact, ai prins ideea. Asta presupune managementul timpului: organizare si prioritizare.

Eu am un secret pe care l-am invatat de la Brian Tracy chiar din cartea “Eat that frog”: mananca broasca mai intai adica incepe-ti ziua cu cea mai grea sarcina. Incepe cu ce ti-e mai greu! Continua cu ce e mai greu! Iar la final sarbatoreste cu ce e mai usor! Recompenseaza-te! Nu uita sa te recompensezi la final! Fii mandru de tine! Spune-ti: “Bravo! Felicitari! Ai reusit!”. Daca ai stii cate minuni poate face un dialog interior pozitiv. Dar aceasta este alta tema despre care vom vorbi altadata.

Asadar, ca o concluzie, pentru a reusi in viata e esential sa incepi sa te dezvolti personal. Iar ca sa te dezvolti personal ai nevoie de timp. Incepe de pe acum sa inveti cum sa-ti gestionezi timpul. E foarte important. E important pentru obiectivele tale. Vrei sa ti le indeplinesti? Primul pas l-ai facut, ai citit acest articol introductiv.

N-am vrut mai mult pentru tine, am vrut doar sa trec in revista lucruri importante despre timp.

In urmatoarele articole, promit sa dezvoltam mai mult acest subiect! Voi scrie despre managementul timpului, despre setarea obiectivelor si despre dezvoltarea ta personala! Voi intra mai in amanunt in ceea ce priveste aceste subiecte. Deocamdata, e ca in sport, mai intai iti fac incalzirea. Inainte de a trece la exercitii mai grele e esential sa incepem cu incalzirea.

Pana la urmatorul articol… indrazneste sa fii tu insuti!

Comments

comments